Tannbehandling

Tannbehandling av hund og katt
En av de vanligste lidelsene hos dyrene våre er tann- og tannkjøttproblemer. Du som eier vil antagelig ikke legge merke til dette hos dyret ditt. Dyr lider i stillhet!
Det er fort gjort å knekke en tann, uten at du som eier merker dette. Det er derfor veldig viktig å få en årlig sjekk av tennene hos veterinæren.
Vi ser en dårligere tannhelse hos de små hunderasene. Etter fyllte 4 år bør de komme 1-2 ganger årlig for en tannsjekk og tannsteinsfjerning.
De små hunderasene sliter med å felle melketennene sine, særlig hjørnetennene. Trekkes ikke melketennene i tide kan det oppstå alvorlige tannfeilstillinger som hunden kan måtte lide av resten av livet.
Over 70% av alle katter får før eller siden en tannsykdom som kalles TR og som står for tann resorpsjon. Denne sykdomen vet vi ikke årsaken til. Det vi vet er at kroppens egene celler begynner å bryte ned tannsubstansen. Tennene blir vonde og må etter hvert trekkes. Dette er en sykdom vi som regel først ser når katten har blitt bedøvet og vi har fått gjort en røntgenundersøkelse av munnhulen.
Alle hunder og katter vil etter hvert lide av tannkjøttbetennelse og periodontitt. Det kommer av bakteriene i munnhulen, som reagerer med foret dyret spiser, og danner plakk. Plakk et et mykt, hvitt belegg på tennene som etter hvert reagerer med kalsium i mat og spytt og danner en hard tannstein. Tannsteinen sniker seg nedover tannroten og løsner tannen fra tannholdeapparatet. Tannkjøttet blir betennt og tannen løsner og blir smertefull. Dette kalles periodontitt.
Periodontitt kan på sikt føre til nyre-, hjerte- og leverskader.
Ved Vestfold Dyrehospital gjør vi de fleste tannbehandlinger dyret ditt trenger. Vi utfører:
• Periodontalbehandling

• Tannsteinsfjerning med lommedybdemåling og polering.

• Digital tannrøntgen

• Gingivektomi/epuli fjerning

• Plombering/bonding

• Rotfylling

• Ekstraksjoner (trekking av tenner)

• Kirurgisk ekstraksjon av tenner

• Fjerning av svulster/utvekster i munnhulen

• Tannbehandling på kaniner og marsvin

Dagen for tannbehandling:
Vi anbefaler at dere går en liten tur før dere kommer til behandlingen, så pasienten har vært på do når den leveres hos oss.
Pasienten skal leveres fastende. Dvs at det ikke skal få noe å spise etter kl 20.00 kvelden før behandlingen. Drikke skal stå fremme.
Når dyret leveres må du fylle ut et innleveringsskjema.
Vi anbefaler alltid at det blir tatt en pre anestesi blodprøve før narkose. Blodprøven sier oss om dyret ditt er friskt, og at det trygt kan tåle en narkose.
Alle dyr får en grundig helsesjekk før narkose.
Alle dyr som skal ha tannbehandling blir lagt i narkose. De blir barbert på et framben for at vi kan få lagt en intravenøs tilgang. Dette er en ekstra sikkerhet under narkosen.
Du må være tilgjenglig på telefonen i den tiden dyret ditt er hos oss. Avdekker vi uventede ting, vil vi forsøke å få tak i deg og diskutere videre behandling.
En vanlig tannbehandling tar ca 1 time. Dyret ditt får du med deg hjem når det er våkent og har spist litt.
Vi anbefaler at pasienten holdes inne første døgnet etter tannbehandling, gjerne på et litt varmt rom. Det tar noen timer etter narkosen før de kan regulere temperaturen selv, og de har lett for å bli litt kalde i denne perioden.
Dyret ditt kan spise med en gang det kommer hjem.
Skriftlig informasjon gis med når behandlingen har vært litt mer omfattende.
Hvordan forebygge tannproblemer hjemme?
• Det viktigste du kan gjøre hjemme er daglig å pusse tennene til kjæledyret ditt. Bruk alltid tannkrem som fås kjøpt hos dyrlegen (feks Virbac tannpasta, Diafarm tannpasta eller Petosan tannpasta). Husk å pusse hver dag. Pusser du bare annenhver dag får du 60 % mindre effekt. Det tar ofte opptil en mnd å venne hunden/katten til tannpuss. Prøv å holde stressnivået lavt, ikke ha som mål å pusse alle tennene i begynnelsen. Ta heller flere og flere tenner etter hvert. Begynn foran og jobb deg bakover. Innsiden av tennene trenger du ikke å pusse. Prøv etter hvert å snu litt på børsten slik at den står i en 60 graders vinkel til tannkjøttet for å få renset overgangen mellom tann og tannkjøtt. I starten kan du gjerne gi en godbit etter at tannpussen er ferdig, for å oppmuntre hunden/katten og for at han skal glede seg til neste gang. Ofte er tannpastaen belønning nok. Den fås nemlig både i kylling- og leversmak (nam, nam).

• Det har de senere årene blitt produsert en rekke fôr som assisterer deg i å gi hunden/katten din en god munnhygiene. Disse fôrene kan gis daglig uten at man behøver å supplere med andre fôrtyper. Bitene er større en i vanlig fôr, og de går ikke i stykker med en gang dyret biter i dem. I stedet borer tennene seg ned i fôrbiten og rester av plakk og annet belegg fjernes. Du vil oppnå maks resultat ved å starte denne fôringen etter en profesjonell tannrens hos veterinæren. Dette er spesielle diettfôr (Royal Canin Dental og Hills t/d) som kun er tilgjengelig hos veterinær.

• Gi fôr kun 1-2 ganger om dagen. Hunder som har tilgang på mat hele dagen spiser ofte, noe som fører til økt plakk og tannsteindannelse.

• Formiddelindustrien har de senere årene også lansert en rekke tyggebein, geler med enzymer, munnskyllevann til å ha i drikkevannet og godbiter som hjelper til med å forhindre plakk og tannstein. Vi selger feks. Vetoquinol Dentahex, Tropiclean fresh breath, ProDen Plaque off, Aptus Bucadog tyggelapper og pasta og Aptus Bucat pasta.
Alle disse punktene er forebyggende tiltak som de fleste starter med etter at hunden/katten har fått sin første tannbehandling hos veterinæren.
Hvorfor ikke være ”føre var” og forebygge tannproblemer før problemene oppstår?
Det er lettest å venne en ung hund/katt til noe nytt, enn en som allerede er 3-4 år. Så vårt råd er: begynn å pusse tennene på hunden/katten allerede når den er en valp/kattunge. Det lønner seg.