Sterilisering og kastrering av katter

vdh-sterilisering-og-kastrering-katter-a

Vi anbefaler å kastrere og sterilisere katter når de er 5-6 mnd gamle. Det er i denne alderen de blir kjønnsmodene, og de begynner å vandre, slåss, markere og bli urolige.

Hos hunnkatten fjernes eggstokkene, hos hannkatten fjernes testiklene. Dette er inngrep som gjøres under full narkose.

Å sterilisere en hunnkatt er et større inngrep enn å kasterere en hannkatt. Vi må på hunnkattene åpne buken, mens på hannkatten lager man bare et lite snitt i huden over testiklene.

Hva må jeg som eier passe på i forbindelse med kastrering og sterilisering av katt?

Katten skal være fastende i ca 12 timer før operasjonen. Sørg for å fjerne maten kvelden før, og hold katten inne over natten så den ikke får i seg mat ute. Da er du også sikker på at den er på plass når dere har time hos veterinæren. Vann skal være tilgjenglig.

Tenk over om du ønsker at katten din skal id merkes samtidig. Det er en veldig god anledning til å sette en id chip når katten alikevel er i narkose. Ofte får du også rabatt hvis du velger å id merke katten din samtidig som den kastreres/steriliseres.

Når du henter katten etter inngrepet er den våken, men kan ofte være litt trøtt og svimmel. Pass på at den legges på et varmt og lunt sted til den er helt våken fra narkosen. Gi mat og drikke når katten er ordentlig våken. Ofte kan de være litt kvalme første dagen etter narkosen.

De skal ikke sleike på operasjonssåret. Ofte kan det være lurt å bruke en krage som du får hos veterinæren. Hunnkatter får ofte en “body” som beskytter såret.

Vi anbefaler at hannkatter holdes inne i ca 3 d etter operasjonen, hunkattene bør holdes inne i 10 dager. Kattene må ikke slippes ut så lenge de bruker krage/body.

Kontroll av operasjonssårt gjøres etter 1 uke hos hunnkattene. Hannkattene trenger ikke å komme inn på kontroll. Ser du at såret begynner å væske, blø, hovne opp, lukte vondt eller katten blir i dårlig form må katten selvfølgelig inn til en kontroll så raskt som mulig.

Etter operasjonen får du med deg smertestillende medisiner som katten skal ha i 3 dager etter operasjonen. Denne medisinen smaker godt og er enkel å gi.

Katter som har blitt steriliserte/kastrerte har en økt risiko for urinveisproblemer og vektøkning. Det er derfor viktig å bruke et godt for som tar hensyn til dette. Vi anbefaler kvalitetsfor som feks. Hills c/d, Royal Canin neutered male/female, Pro Plan sterilised eller Eukanuba sterilised/weight controll.

 

Jeg er litt usikker på om jeg vil sterilisere/kastrere katten min….

 • Jeg har hørt at katter bør få et kull med kattunger
 • Det stemmer ikke. Katter som steriliseres tidlig og ikke har får kattunger har mindre risiko for brystkreft.
 • Jeg er redd katten min endrer adferd
 • Katter som blir sterilisert/kastrert kan bli litt roligere. Stoffskifte endrer seg og kattene har lettere for å legge på seg. En tykk katt er også en roligere katt, så pass på at den ikke blir overvektig.
 • Katten min er så utrolig snill og fin, så vi ønsker å få et kattekull på henne. Det ville vært en fantastisk opplevelse for hele familien.
 • Det å få et kattekull er en veldig hyggelig opplevelse når alt går som det skal. Har du forsikret katten din? Katten kan trenge et keisernitt for å få forløst kattungene. Det kan fort bli dyrt, særlig hvis det skjer på kveld, natt, helg.
 • I Norge i dag er det dessverre et økende dyrevernsproblem i forhold til hjemløse katter. Dyrebeskyttelsen Norges avdelinger hjelper hjemløse dyr, og hvert år får nærmere 4000 dyr hjelp av de frivillige i lokalavdelinger. En stor andel er hjemløse katter og kattunger. Det er mangel på hjem for dyrene og dyr som er uønsket av sin familie blir i verste fall dumpet og dømt til et liv med stor lidelse. For å få gjort noe med problemet med hjemløse katter er kastrering en av få løsninger, og DU kan bidra til å stanse problemet ved å få din egen katt kastrert.
 • Har du på forhånd sjekket om dere har noen i deres omgangskrets som ønsker en kattunge? Husk at en katt ofte får 4-6 kattunger. Før man gir kattungene til nye eiere ved 12 ukers alder, må de ha ormekurer, de bør vaksineres og få id chip. Kattemoren bør også være vaksinert før hun blir gravid.
 • Stakkars, jeg kan jo ikke la kompisen min bli kastrert. Det ville føles grusomt! Nei, de naturlige instinktene er det viktig at de får beholde (sagt av gutter/mennJ).
 • Visste du at ukastrerte katter lever kortere?? De har mye større territorer som de passer på, så de beveger seg som regel mer på veier/krysser veier hvor de kan bli påkjørt.
 • Ukastrerte katter slåss mye mer. De skades hyppigere og har dermed lettere for å få infeksjonssykdommer som overføres med spytt og blod, som feks. katteaids (FIV). Har en ukstrert katt fått FIV, vil den raskt smitte andre katter i omgivelsen med bittene sine og ved parring.
 • Katter som slåss mye må hyppigere til veterinæren. De får verkebyller og stygge sår som ofte trenger omfattende behandling. Dette kan bli dyrt. Ofte er det ikke engang den ukastrerte katten som får problemene, men de kastrert/steriliserte nabokattene som får juling. Så vær solidarisk og kastrer katten din.
 • Ukastrerte katter markerer med urin i omgivelsene sine. Hvis du vil ha et godt forhold til naboen kan det være lurt å kastrere katten.
 • Det er jo mye enklere og billigere å gi p-piller til katten!
 • P-piller til katt er dessverre kreftfremkallende. De fleste katter som går på p-piller får etter hvert som de blir eldre ondartet brystkreft. Dessuten er det ofte vanskelig å få i katter tabletter.

 

Digresjon: om bruk av ordet sterilisering vs. kastrering

På folkemunn i dag sier man kastrering om inngrepet som gjøres på hanndyr og sterilisering til inngrepet som gjøres på hunndyr. Dette er faktisk feil. Man kan kastrere både han og hun og man kan også sterilisere både han og hun.

 

Kastrering og sterilisering er to forskjellige inngrep som begge gjør dyret steril, men virkningen av inngrepene er noe forskjellig.

Kastrering er det vanligste inngrepet. Her fjernes de kjønnsproduserende kjertlene og dyret mister både trangen til å lete etter make, behovet for å markere og selvfølgelig muligheten til å formere seg.

Ved sterilisering kuttes kun eggleder/sædleder noe som vil medføre at dyret mister evnen til og formerer seg men fortsatt ønsker å finne en make, fortsatt markerer seg og har trang til å sloss.

vdh-steriliserin-og-kstrering-katter