Sterilisering av hunnkanin

 

 

Sterilisering av hunnkanin er rutineoperasjoner hos oss. Du og ditt kjæledyr er i gode hender:)

Hunnkaniner bør alltid steriliseres.

Hvorfor bør hunnkaniner steriliseres?

Usteriliserte hunner vil bli brunstige, inbilt drektige og følgelig mer ustabile i humøret i slike perioder. Ved sterilisering fjerner man slik hormonelt betinget atferd, og aggressive tendenser og markeringsbehov vil også reduseres.

Det mange ikke vet, er at hunnkaniner utvikler hyppig  kreft i livmoren når de er over 2 år. Studier har vist at så mange som 80% av alle usteriliserte hunnkaniner, utvikler  livmorskreft fra 3-4 års alder. De utvikler en relativt aggressiv kreftform (uterint adenokarsinom), som spres raskt til resten av kroppen. Denne risikoen elimineres helt ved å sterilisere kaninen. Er hunnen over 4 år anbefales imidlertid en røntgenundersøkelse før inngrepet. Dette for å gi en pekepinn på om en eventuell livmorkreft har rukket å spre seg til lunger og lever.

Når bør hunnkaninen steriliseres?

Vi anbefaler å sterilisere hunnkaniner fra  4 mnd alder, avhengig av kaninens utvikling. Det bør alltid settes opp en time til en konsultasjon, hvor kaninen undersøkes godt av veterinær, før inngrepet. Veterinæren går da igjennom inngrepet med deg, og svarer på spørsmål du må ha rundt operasjonen og etterbehandlingen av kaninen din.

Operasjonsdagen:

Hos hunnkaniner fjernes hele livmoren og eggstokkene fra et snitt i buken. Inngrepet gjøres i fullnarkose. Kaninen skal ikke faste på forhånd. Når kaninen leveres på klinikken for inngrepet, bør du legge ved en drikkeflaske og litt av hennes normale for (både høy og pellets).  Inngrepet gjøres i fullnarkose.  Først gis det premedisinering (beroligende) før narkosen innledes. Kaninen får et venekateter i øret slik at den kan få medisiner og intravenøs væskebehandling under inngrepet. Kaniner har lett for å miste mye av kroppsvarmen sin under narkose, så de blir alltid lagt på varmeelementer for å holde temperaturen stabil under og etter narkosen. Øynene smøres med en lubrikerende øyesalve, så hornhinnen ikke tørker ut under narkosen.

Etterbehandling:

Kaninen kan hjem når den har begynt å spise etter inngrepet. Det er som regel samme dag. Vi gir kaninen alltid for her med en gang den er våken, for å få igang fordøyelsen etter narkosen. For å sikre vedvarende optimal tarmfunksjon etter narkosen, anbefales det å gi kaninen et for med høyt fiberinnhold etter operasjonen. Dette gjøres best med kosttilskuddet Critical Care fra Oxbow som du kan kjøpe ved klinikken. Du får med deg smertestillende for tre dager etterpå. Smertestillende gis i flytende form, rett i munnen. Underlaget som kaninen lever på, bør de 5 første dagene byttes hyppig. Bruk gjerne avispapir eller rene håndklær som underlag. Dette for ikke å få sagflis el. rett i såret. Såret sutureres, og stingene fjernes etter ca 10-12 dager. Med i prisen er to kontroller av kaninen. På dag 2 og dag 10 etter operasjonen. Dette for å se om såret gror som vi forventer.

Har du flere kaniner, bør ikke den nyopererte kaninen settes sammen med de andre før etter ca 1 uke etter inngrepet. Hun er da restituert, og takler stress bedre.

Til alle som har kaniner anbefaler vi å lese “Den store kaninboka” av Marit Emilie Buseth. Besøk bloggen hennes på www.maritemilie.com