Pelsstell

Har du en hund eller en katt med lang pels er det er viktig å begynne med pelsstell fra du får valpen eller kattungen i huset. Jo tidligere de venner seg til å bli gredd, jo lettere går det. For hunder kan det være lurt å kjøpe et stellebord til hund, og at man hver dag grer og koser litt der. Belønning er bedre enn kjeft i begynnelsen. Etter hvert som dyret blir eldre og mer vandt til stell, kan du kreve litt mer.

Ulik pels krever ulike trimmeredskaper. Korthårede hunder krever ofte bare en gummibørste mens de langhårede rasene har mer å velge i. Hør med erfarene hundefolk for å få tips om hva som er best å bruke til din hund. Det viktigste er å få fjernet flokene helt nede ved huden. Floker som setter seg tett mot huden vil ofte være vonde og kan innskrenke dyrets bevegelsesmuligheter. Hvis du ikke klarer å børste disse ut, så ikke forsøk med saks. Da kan du fort klippe hull i huden. Forsøk heller med en liten barbermaskin.

Katter med mye pelsfloker er et problem vi ser ofte. Katter lar seg ikke så lett gre, og kan fort klore og bite. Det er viktig at katter som har mye floker jevnlig tas til veterinæren for en pelsklipp. Tykke pelsfloker kan føre til hudinfeksjoner, smerte pga lugging og stress. En av sykdommene vi ser hos katt, som ofte fremkalles av stress, er urinveisproblemer. Derfor har pelsklipp også en helsegevinst for dyrene våre.

På vinteren kan det være lurt å klippe bort all pelsen mellom potene på langhårede hunder. Pelsen mellom potene gjør at det danner seg snøballer/isklumper mellom og under potene, noe som er svært ubehagelig. En annen fordel med å klippe potene om vinteren, er at de er lettere å skylle og tørke etter at man har vært ute å gått på steder som har blitt saltet. Husk at veisalt kan skape irritasjon og rødhet mellom potene.

Har man en katt eller hund som får lett floker, er det viktig å bruke en balsamspray før man skal gre. Det gjør at flokene løser seg enklere. Man bør også bruke en balsam etter at man har vasket dyret.

Katter trenger som regel ikke å vaskes. Hunder vaskes hvis man føler at de er seige i pelsen, lukter vondt eller har gnidd seg i noe som lukter.. Noen hunder trengs bare å vaskes 1-2 ganger årlig. Andre må vaskes litt hyppigere. Husk at for hver gang du vasker dyret ditt fjerner du mye av det naturlige fettlaget i huden som beskytter huden mot uttørring. Du fjerner også den normale hudfloraen, noe som kan føre til hyppigere hudinfeksjoner.

Når du skal vaske hunder å katter, bør du bruke produkter som er beregnet for disse artene. Ta kontakt med oss så hjelper vi deg gjerne!