Kloklipp

Det å klippe klør er ikke alltid like lett…. Mange hunder er redde for potene sine, og kloklipp kan oppleves som tortur, både for hund og eier!

Vi anbefaler at du begynner tidlig med kloklipptrening, gjerne med en gan valpen har kommet i hus. Klipp en klo annen hver dag. Gjør det til noe lystbetont, og gi masse belønning etterpå. Kan være lurt å gjøre det når valpen er litt sliten og ligger rolig. Som skrevet: du skal bare klippe en klo! Den skal ikke klippes kort, men kun tuppen av kloen skal klippes. Se illustrasjon av kloklipp

Kloklipp blir da til en lystbetont rutine, og du blir sikrere på ikke å gjøre noe galt når du klipper. Når du senker skuldrene merker hunden det og slapper bedre av.

Valper må håndteres varsomt. Det å klippe klørne på alle 4 potene samtidig er ofte ikke noe problem mens hunden er valp. De er da myke og medgjørlige og vet ikke hvordan de skal uttykke redsel/angst tydelig. Vi vet at de fleste valper misliker det å klippe alle klørne samtidig, men de viser det ikke tydelig. Først når de blir unghund vil de plutselig ikke være med på kloklippe lenger. Eiere blir fortvilet, for det gikk jo alltid så fint før… man tenker seg ut årsaker til at hunden nå motsetter seg kloklipp, og de fleste ender på “jeg klipte for langt en gang og det begynnte å blø. Derfor liker ikke hunden min lenger kloklipp”. Det er ikke alltid riktig. Alle kan klippe litt for mye av en klo en gang, uten at hunden skal bli livredd av den grunn. Du har rett og slett ikke vært flink nok til å trene. Gjør kloklippen til en del av hverdagen.

Skulle uhellet være ute, og du klipper kloen for langt inn så den begynner å blø, er det viktig at du ikke begynner å trøste hunden din, få dårlig samvittighet og bli stresset. Ta isteden en ball el. og begyn med en gang å gjøre noe hunden liker. Feks kaste en tennisball ute i hagen. Dette gjør at hunden med en gang glemmer det vonde som skjedde og ikke lenger har noe forkus på det. En klo som blør litt stopper som regel av seg selv etter noen minutter. Hvis det ikke stopper å blø kan du holde noe kaldt mot kloen, som feks en pose frosne erter eller isbiter (på vinteren kan man bare gå litt ut i snøen). Det gjør at blodåren trekker seg sammen og blødningen stopper opp. Ellers kan man få kjøpt kaliumpermanganat, også kaldt blod- stopp, hos veterinæren. Det er et pulver som drysses på blødningen og gjør at den øyeblikkelig stopper opp.